Adet kanaması nedir?

Adet kanaması nedir?

Mayıs 18, 2020

Adet kanaması nedir?

Adet kanamaları bir kadının ergenlikteki ilk adet kanamasından menapoza kadar her ay düzenli olarak yaşadığı ve üreme sisteminin sağlıklı olduğunun işaretlerinden olan bir durumdur. Kadınların hayatında bu kadar önemli bir yeri olan bu durumun düzensiz olması için beyin –  hipotalamus – hipofiz - yumurtalıklar - rahim – vajina'yı içeren aksın her bir parçasının sağlıklı olması ve aralarında belli bir ahenk ile çalışmaları gerekir. 

Rahim içi duvarını oluşturan dokuya endometrium denir. Kadınlarda adet kanaması bittikten sonra endometrium dokusu hormonların etkisi ile kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşmanın amacı eğer gebelik oluşursa rahime yerleşebilmesi için uygun ortamı hazırlamaktır. Gebelik olmadığı takdirde endometrium dokusunın kalınlaşmasını sağlayan hormonların düzeyleri azalır ve bu doku dökülmeye başlayarak adet kanamasını oluşturur.

Adet düzensizliği nedir?

Kadınlar ortalama olarak 28 günde bir adet görürler. Bu süre adet kanamasının ilk gününden bir sonraki kanamanın ilk gününe kadar olan toplam süredir. 28 gün ortalama bir süredir 21 gün ile 35 gün arasında olan döngü sürelerinin hepsi normal kabul edilmektedir. Kanamalı gün sayısı ise her kadında farklı olabilir ve 2-7 gün arasında değişebilir. Yine kanamanın miktarı da önemlidir. Adet dönemin boyunca bir kadın günde 3-4 ped değiştirebilir bu normaldir ancak ped değiştirme sayısı kişisel alışkanlıklara göre çok değişkenlik gösterir bu nedenle her zaman doğru bilgi vermeyebilir.

Ergenlikte ilk adet kanamasından sonraki bir ila iki yıl adet kanamaları düzensiz olabilir. Bunun sebebi henüz hormon düzeninin tam oturmamasıdır. Bu dönemde adet kanamaları 2-3 ayda bir olabilir veya ara kanamalar görülebilir. Menapoza geçiş döneminde de adet kanamaları düzensizleşebilir.

Adet bozuklukları şu şekilde isimlendirilir

  • Hipermenore: Adet kanaması miktarının normalden fazla olması

  • Hipomenore: Kanama miktarının normalden az olması

  • Menometroraji: Düzensiz aralıklarla görülen fazla miktarda kanama

  • Menoraji: Adet kanamasının süresinin 7 günden uzun olması

  • Metroraji: Adet kanamasının düzensiz aralıklarla oluşması

  • Oligomenore: İki adet döngüsünün 35 günden fazla olması. Seyrek adet görme.

  • Polimenore: İki adet döngüsünün 21 günden daha az olması. Sık adet görme.

Adet düzensizliği neden olur?

Kadınlarda adet düzensizliğinin bir çok nedeni olabilir. Genel olarak sayılacak olursa bu nedenler; myomlar, polipler, adenomyozis,  hormon salgılayan yumurtalık kistleri, rahim kanseri, serviks kanseri, kan sulandırıcı ilaçlar,  hemofili gibi kan pıhtılaşma kusurları, yumurtlama düzensizliği, rahimde iltahaplanma, hormon içeren ilaçlar şeklinde sıralanabilir. Yanı sıra bazı psikiyatrik ilaçların kullanılması ve yoğun stres ve yoğun egzersiz de adet düzensizliğine sebep olabilir.

Adet düzensizliği tanısı nasıl konur?

Adet düzensizliği nedeniyle kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurduğunuz takdirde yukarıda bahsettiğimiz sebeplerin araştırılması için öncelikle adet düzeniniz, alışkanlıklarınız, hastalık ve ilaç kullanımı hakkında ayrıntılı bir anamnez alınır. Daha sonrasında genel jinekoljik muayene yapılır. Muayenede vajina, rahim ağzı, rahim ve yumurtalıklarınız herhangi bir patoloji açısından değerlendirilir. Muayene bulguları ışığında gerek görüldüğü takdirde smear, kan sayımı, hormon testleri gibi kan tahlilleri de istenebilir. 

Adet düzensizliği nasıl tedavi edilir?

Tek başına adet düzensizliği tedavisi şeklinde tanımlama yapmak çok doğru değildir çünkü adet düzensizliği hastalığın kendisi değil sadece bir bulgudur. Altta yatan nedene göre tedaviler çok farklı olabilir. Örneğin eğer rahim içine büyümüş bir myom veya polip varsa bu durumda tedavi histeroskopi ile myomun veya polibin çıkarılması olacaktır. Hormonal düzensizliklerden kaynaklı düzensizliklerde ise ilaç tedavisi ilk seçenek olacaktır. Eğer hastanın başka bir rahatsızlığı için kullandığı bir ilaca bağlı bir adet düzensizliği varsa bu durumda ilaç değişimi gündeme gelecektir.

Değerli Yorumlarınızı Bekliyoruz.
 
 
   
 
Koru Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği