DOĞUM SONRASI SPİRAL NEDİR?
Doğum kontrol yöntemi, istenemeyen hamilelikler için alınan yöntemler olarak açıklanabilir. Doğum kontrol hapı, kondom veya spiraller bu yönteme örnek olarak gösterilebilir. Spiral, hamilelikten sonra tekrar çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlar için bir tür doğum kontrol yöntemidir. Bu yöntem çok fazla kişi tarafından bilinmese dahi aslında bir çok kişi tarafından tercih edilen bir yöntemdir.
Doğum sonrası spiral aynı zamanda “rahim içi aracı (ria)” olarak da isimlendirilir. Spiral plastik bir malzemedir, T şeklinde ve 2-3 cm boyundadır. Rahim içine yerleştirilen spiral spermlerin yumurtalıklara ulaşmasını engeller. Bu engelleme hormonal değişkliklerle ya da rahim içinde bazı değişikliklerle gerçekleşir. Böylece hamilelik gerçekleşmez. Ayrıca yapılan araştırmalar spiralin %99 oranında güvenli olduğunu göstermiştir.
Doğum Sonrası Spiral Nedir ?
Hormonlu spiral ve Bakır spiral olmak üzere iki çeşit spiral vardır.
Hormonlu Spiral: İçerisinde progesteron hormonu barındıran bir spiraldir. Progesteron doğum kontrol hapları içinde de bulunan bir hormon çeşididir. Hormonlu spiral rahim içine yerleştirildikten sonra her gün progesteron hormonu salgılanır. Bu hormon sayesinde yumurtalıklarda yumurtlama azalır. Ayrıca rahim ağzı sıvısında da bir artış meydana gelir, bu durum spermlerin yumurtaya ulaşmasını önler. Hormonlu spiraller rahim içine yerleştirildikten 7 gün sonra etki etmeye başlar ve ortalama 3-5 yıl koruma sağlar. Spiral takıldıktan sonraki 7 gün içerisinde ilişkiye girilmesi tavsiye edilmez. Tam koruma 7 gün sonrasında başlar. Hormonlu spiral takılmadan önce, herhangi bir yan etkiye karşı bir doktora başvurulması gerekmektedir. Bir takım testler sonucunda hormonlu spiralin sizin için ne kadar güvenli olduğu belirlenir ve bu sonuca göre işlem gerçekleştirilir. Ayrıca hormonlu spiralin bazı kadınların yaşadığı yoğun adet kanamalarını da tedavi ettiği gözlemlenmiştir.
Bakır Spiral: Bir diğer doğum sonrası spiral ise bakır spiraldir. Spiraller plastikten üretilir fakat bakır spiralde ürün bakır tel ile sarılmaktadır. Bu bakır tel sayesinde spermler yumurtalara ulaşamaz ve gebelik gerçekleşmez. Ayrıca bakır tel rahim içinin yapısını da değiştirir böylece embriyo rahme tutunamaz. Bakır spiral takıldıktan itibaren koruma başlar ve 3-10 yıl koruma sağlar. Bakır alerjisine sahip ya da Wilson hastalığına sahip kişilerde bu işlem kesinlikle uygulanamaz.
Bu spirallerden hangisini kullanılacağına karar vermek için bir doktora danışılması ve alerji testlerinin yapılması önerilmektedir. Spiral taktırma işlemi öncesinde doktorunuz size bazı sorular sormaktadır. Bu sorulara kesinlikle doğru cevapların verilmesi önemlidir.