En Sık Görülen Kadın Hastalıkları Nelerdir? En Çok Görülen 5 Kadın Hastalığı
Hastalıklar, insanların hem sağlığını hem de yaşam kalitesini etkileyen durumların başında geliyor. Bu yüzden hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi oldukça önemli. Cinsiyet ayrımına bağlı olarak sadece kadınlarda görülen hastalıklar ise kadın hastalıkları olarak değerlendiriliyor. Özellikle üreme dönemindeki kadınlarda daha sık görülen kadın hastalıkları bazı ciddi hastalıkların belirtisi olmasına rağmen çoğu kadın tarafından göz ardı edilebiliyor. Bazı hastalıklar ise diğer hastalıklara göre daha sık görülebiliyor.
Yazımızda ise en sık görülen kadın hastalıklarından olan vajinal akıntı, adet düzensizlikleri, miyomlar, idrar kaçırma ile kasık ve bel bölgesi ağrıları hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.
En Sık Görülen Kadın Hastalıkları
Vajinal Akıntı
Vajinal akıntı aslında her kadında görülen düzenli ve normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Hatta vücudun vajinayı temizlemesi ve koruması için oluşan sağlıklı bir vücut fonksiyonudur. Ancak vajinanın sahibi olduğu bakteri dengesinde meydana gelen değişiklikler salgılanan akıntının da kokusunun, renginin ve kıvamının değişmesine neden olacaktır. Anormal vajinal akıntı olarak değerlendirilen bu akıntıların nedeni ise genellikle oluşan enfeksiyonlardır. Ancak şu durumlarda vajinanın sahip olduğu bakteri dengesini bozabilmektedir;
· Doğum kontrol hapları,
· Antibiyotik veya steroid kullanımı,
· Hamile kadınlarda veya birden fazla cinsel partneri olan kadınlarda sıkça görülen bakteriyel vajinoz,
· Rahim ağzı kanseri
· Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan olan klamidya ve belsoğukluğu,
· Vajina ve çevresini tahriş edebilecek kimyasallar,
· Pamukçuk mantar türü sebep olduğu gibi oluşan maya enfeksiyonları.
Bütün bu durumlar vajinanın florasını bozarak kokusunu, rengini ve kıvamını etkileyecektir. Vajinal akıntının hangi durumlarda olması gerektiği gibi hangi durumlarda ise tedavi gerektiren bir duruma sahip olduğunu anlamak için ise vajinal akıntı çeşitlerini bilmek gerekir. Vajinal akıntı çeşitleri ise şunlardır;
· Beyaz renkli akıntı
· Berrak ve akışkan akıntı
· Berrak ve Mukus Benzeri Akıntı
· Kahverengi veya kanlı akıntı
· Sarı veya yeşil renkli akıntı
Bu akıntı çeşitleri arasında beyaz renkli akıntı, berrak ve akışkan akıntı, berrak ve benzeri akıntı çeşitleri doğal ve normal akıntı çeşidi olarak değerlendirilmektedir. Ancak kahverengi veya kanlı ya da sarı ve yeşil renkli akıntılar anormal vajinal akıntı olarak değerlendirilir. Bu akıntı çeşitleri ciddi hastalıkların belirtilerinden de olabileceği için hiç zaman kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmeniz gerekmektedir.
Adet Düzensizlikleri
Üreme dönemine girmiş olan her kadında ortalama 28 günde bir aylık döngüler halinde adet kanaması adı verilen vajinal kanamalar görülür. Kadınların ergenlik döneminde görülen ilk adet kanamasından sonra 12- 18 ay boyunca ve menopoz dönemindeki kadınlar için adet gecikmesi ya da adet düzensizliği gibi durumlar normal kabul edilmektedir. Ancak bu durumlar dışında görülen adet düzensizlikleri vücudun farklı bölgelerinde oluşan problemlerin belirtilerinden biri olabilir. Bu yüzden adet düzensizliği dikkate alınması gereken durumlardan biridir. Normal şartlar altında iki adet kanamasının arasındaki süre 21 ile 35 gün arasında olmalıdır. Bu sürenin uzaması, kısalması ya da adet kanamasının başladıktan sonra normal olmayan bir şekilde kesilmesi adet düzensizliği olarak değerlendirilmektedir. Adet düzensizliğinin oluşmasına neden olan durumlar ise şu şekilde tanımlanmaktadır;
· Polimenore: İki adet kanaması arasındaki sürenin 21 günden daha az olması.
· Oligomenore: İki adet kanaması arasındaki sürenin 35 günden fazla olması.
· Hipermenore: Kanama miktarının normalden fazla olması
· Hipomenore: Kanama miktarının normalden az olması
· Metroraji: Adet kanamasının düzensiz aralıklarla oluşması
· Menometroraji: Düzensiz aralıklarla görülen fazla miktarda kanama
· Menoraji: Adet süresinin uzaması
Adet düzensizliği olarak tanımlanan bu durumların nedenleri oldukça geniş bir yelpazeye sahip olduğu gibi kişiden kişiye de değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak bakıldığında en çok görülen nedenlerin başında hormonal değişiklikler gelmektedir. Ayrıca yumurta kistleri, dış gebelik, stres, sigara kullanımı, rahim ve yumurtalık kanseri, diyabet ve depresyon gibi pek çok farklı nedene bağlı olarak da adet düzensizliği görülebilmektedir. Adet düzensizliği her zaman tedavi gerektiren ciddi bir problem olmayacağı gibi ciddi hastalıkların belirtilerinden biri de olabilir. Bu yüzden adet düzensizliği yaşayanların en kısa sürede kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmaları gerekmektedir.
Miyomlar
Miyomlar, doğurganlık çağındaki kadınlarda rahimde görülen anormal dokulardır. Kadın hastalıkları arasında en sık görülen hastalıklar arasında yer alan miyomlar rahmin kas tabakasından dolayı kaynaklanmaktadır. Rahim kas tabakasında anormal düz kas çoğalması ile oluşan miyomlar rahim içerisinde en sık görülen iyi huylu tümördür. Genellikle 30-40 yaş aralığındaki kadınlarda görülen miyomların neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak yapılan araştırmalar, östrojen hormonunda yaşanan değişikliklerin ve ailesel yatkınlıkların etkili olduğunu göstermektedir. Menopoz döneminde yaşanan hormon düzeylerindeki azalma ile miyomların boyutlarında da küçülme gözlenmiştir. Miyomların çoğunlukla belirtiye sahip değildir. Ancak bazı vakalara bakıldığında doktora başvurunun en sık nedeni düzensiz, uzun ve şiddetli kanamadır. Ayrıca miyomlar büyük boyutlara ulaştıklarında karında şişlik, hazımsızlık, karın ağrısı ve gaz şikayetlerine neden olabilmektedir. Nadiren de olsa cinsel ilişki sonraya kanamaya da neden olabilirler.
Miyomlar bir tümör çeşidi olduğu için hakkında en çok merak edilen sorulardan biri de kansere dönüşür mü sorusudur. Miyomlar iyi huylu tümörlerdir ve kansere dönüşme riskleri çok düşüktür. Ancak yine de miyomlar mutlaka uzman bir doktor tarafından kontrol edilmesi gereken tümörlerdir. Çünkü büyüme eğiliminde olan ya da aşırı büyüyen miyomlar kısırlığa yok açabilmektedir. Miyom tedavisi ise birçok farklı yönteme sahiptir. Oldukça küçük boyutlarda ve hiçbir belirtisi olmayan miyomların tedavisi gerekmez. Ancak büyüme ihtimaline karşı takip altına alınmalıdır. Tedavi gerektiren miyomlarda ise hastanın yaşı, görülen belirtiler, miyomun boyutu ve yerleşim yeri değerlendirildikten sonra ilaçla veya cerrahi tedavi ile tedavi yöntemine karar verilir.
İdrar Kaçırma
Kadınlarda görülen en sık hastalıklardan biri olan idrar kaçırma pek çok kadının yaşadığı, yaşam kalitesini etkileyen hastalıklardan biridir. Çoğu kadın idrar kaçırma hastalığından dolayı utansa da aslında idrar kaçırma tedavisi olan bir hastalıktır. Kadınlarda idrar kaçırma hastalığı ise tanıyı ve tedaviyi kolaylaştırma adına 4 farklı tipte değerlendirilmektedir. Bunlar;
1. Stres idrar kaçırma,
2. Urge idrar kaçırma,
3. Miks idrar kaçırma,
4. Taşma idrar kaçırma.
İdrar kaçırma tanısı oldukça kolay olsa da etkili bir tedavi için mutlaka bu konuda uzmanlaşmış bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmesi gerekmektedir. İdrar kaçırma hastalığında tedavi yöntemi belirlenirken ise öncelikle idrar kaçırmaya neden olan durum belirlenir. Kadınlarda idrar kaçırmaya neden olabilen durumlardan bazılarını sıralayacak olursak ise;
· Ailede yatkınlık,
· Yaş ilerlemesi,
· Fazla kilolu olmak ve obezite,
· Hamilelik durumu, doğum yapma ya da zor ve problemli bir doğum,
· Sık görülen idrar yolu enfeksiyonu.
Bütün bu nedenler idrar kaçırmaya neden olan durumlardan bazılardır, idrar kaçırmaya neden olabilecek başka durumlarda oluşabilir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı idrar kaçırmaya neden olan durumu değerlendirerek konservatif, ilaçlı ya da cerrahi müdahale ile tedaviye karar vermektedir.
Kasık ve Bel Bölgesi Ağrıları
Kadınlarda en sık görülen hastalıklardan olan kasık ve bel ağrısı, şiddetine göre kadınların günlük hayatlarını ve yaşam kalitelerini etkileyen hastalıklardan biridir. Kasık ve bel ağrılarının birçok nedeni olabilmektedir. Ağrılarınız üreme organlarından kaynaklanabildiği gibi, idrar yolları, sindirim sistemi ya da iskelet sisteminden dolayı da kaynaklanabilir. Bu yüzden kasık ve bel ağrılarında nedeni tam olarak anlayabilmek için ağrıların başlama şekli, süresi, şiddeti ve yayılma alanları da değerlendirilmeye alınır. Kasık ve bel bölgesinde görülen ağrıların birçok kaynağı olabileceği gibi buna bağlı olarak birçok nedeni de olabilmektedir. Üreme organlarında görülen enfeksiyonlar, yumurtalık kistleri, dış gebelik, sindirim sistemi enfeksiyonu gibi birçok nedeni olabilmektedir. Bu yüzden kasık ve bel bölgesinde görülen ağrıların tedavileri genellikle nedenlere yöneliktir. Öncelikle hastanın yaşadığı kasık ve bel bölgesinde yaşadığı ağrının nedeni tespit edilir ve değerlendirilmeye alınır. Bu değerlendirme sonucunda hastaya uygun olan tedavi yöntemine karar verilir.
Sizin için hazırladığımız yazımızda en sık görülen kadın hastalıkları nelerdir sorusu ile en çok görülen 5 kadın hastalığı olan vajinal akıntı, adet düzensizlikleri, miyomlar, idrar kaçırma ile kasık ve bel bölgesi ağrıları hakkında da bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. En çok görülen 5 kadın hastalığı ile ilgili daha fazla bilgi almak ya da randevu alarak muayene olabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.