top of page

✉️ info@koruhastanesi.com

  • Youtube
  • Instagram
kadın doğum ve jinekolog

KADIN DOĞUM

  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Aydan BİRİ

Erken Menopoz Nedir? - Kadın Hastalıkları ve Doğum

Erken Menopoz Nedir?

Kadınların hayatında oldukça önemli bir süreç olan menopoz dönemi Dünya Sağlık Örgütü tarafından yumurtalıkların işlevinin sona ermesi ve regl kanamalarının tamamen sona ermesi olarak tanımlanmaktadır. Kadınlarda üreme çağı ergenlikte ilk regl kanamasının görülmesi ile başlar ve menopoz döneminde bu kanamaların kesilmesi ile sona erer. Genellikle 44 ile 55 yaşları arasında kadınların 12 ay boyunca hiç regl kanaması yaşamaması ile menopoz dönemine girdiği kabul edilmektedir. Ancak bazı faktörlere bağlı olarak menopoz dönemi 44 ile 55 yaş aralığından daha önce ya da daha sonra görülebilmektedir.


Ülkemizde menopoz yaşı ortalama 48-50 olarak kabul edilmektedir. Dünyada ise yaş ortalaması her ne kadar değişkenlik gösterse de 40 yaşından önce menopoz dönemine girmek, erken menopoz olarak tanımlanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde kadınların %1 erken menopoza giriyor. Uzmanlar sağlıksız beslenme, sigara kullanımı gibi birçok risk faktörünün bu durumu tetiklediğini düşünüyor.

Yazımızda erken menopoz ile ilgili en çok merak edilsen sorulardan olan erken menopoz nedir, sebepleri nelerdir, belirtileri nelerdir ve tehlikeli midir soruları hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.


Erken Menopoz Nedir?


Erken Menopoz Nedir?

Erken menopozu tanımlayabilmek için öncelikle menopoz sürecini tam olarak anlamak gerekiyor. Her kadın dünyaya belirli bir yumurta rezervine sahip olarak gelir. Yani genel kanının aksine kadınlar üreme hücresi olan yumurtayı vücutlarında üretmezler. Yumurtalıklarda bulunan yumurtalar ergenlik döneminin başlaması artmaya başlayan hormonların etkisiyle başlayan regl kanamaları döngüsü süresince olgunlaşmaya başlar. Olgunlaşan yumurtalardan sağlıklı olanlar, rahim ve yumurtalıklar arasında bulunan fallop tüplerine atılır diğerleri ise olgunlaşmasını tamamlayamadan söner ve bu yumurtalar vücut tarafından atılır. Yumurtalıklarda bulunan yumurtaların azalmasıyla birlikte östrojen hormonu da azalma görülmeye başlanır. Ayrıca bu duruma bağlı olarak testosteron, progesteron, folikül uyarıcı hormon ve luteinize edici hormonda da azalma başlar.

Zamanla devam eden bu durumun sonucunda ise regl kanaması kesilir ve kadının sahip olduğu yumurta rezervinin tükenmesiyle birlikte doğurganlıkta sona ermiş olur. Menopoz dönemi adı verilen bu süreç kadınların regl kanamalarının kesilmesi ve doğurganlıklarının sona ermesi gibi önemli durumları içinde