Fetal Anomali Nedir?
Fetal anomali anne karnında gelişmekte olan bebeğin dünyaya geldiğinde fiziksel görünümünü etkileyecek ya da organları ve sistemlerinin işlevini bozan tüm bozukluk ve sakatlıklar olarak tanımlanır.
Fetal Anomali Neden Olur?
Fetal anomali iki nedenden dolayı olabilir:
Anne ya da baba adayında aileden gelen genetik hastalıkların bebekte yarattığı etkilerden oluşabilir. Anne veya baba adayının genetik yapısındaki bozukluğun kromozomlarla bebeğin kromozomlarına geçmesiyle bebeğin gelişimi ciddi şekilde etkilenebilir.
Anne adayının gebelik sırasında yaşadığı dış faktörlerden kaynaklı etkileşimlerden olabilir. Gebelikte kullanılan zararlı ilaçlar, kimyasallara maruz kalmak, toksinler ve radyasyon gibi faktörler bebeğin anne karnında gelişim sürecini bozabilmektedir.
Gebelikte bebeklerin %3-5’ inde fetal anomaliye rastlanmaktadır. Gebelikte bu konu üzerinde mutlaka inceleme yapılmalı ve bebeğin anne karnında gelişmekte olduğu süreçte durumu izlenmelidir.
Fetal Anomali
Fetal Anomali Taraması Nasıl Yapılır?
Fetal anomali taraması aslında ayrıntılı ultrasonografi çekilerek bebeğin tüm detaylarının incelenmesi ve ölçülmesidir. Fetal anomali taraması gebeliğin 18-23. haftaları arasında yapılır. Anne karnında bebeğin organlarının ayrıntılı olarak görüntülendiği özei bir ultrason muayenesidir.