Gebelik ve Aşı Hakkında Merak Edilenler
Aşılar, insanları çeşitli hastalıklara ve virüslere karşı koruyabilmek adına son derece önemli. Doğru zamanda uygulanan aşıların hastalıkları engelleyebilme ya da çok hafif atlatılmasını sağlama ihtimali oldukça yüksek. Hangi aşının hangi dönemde uygulanması gerektiğine dair hem yerel hem de küresel sağlık otoriteleri tarafından belirlenmiş takvimler mevcut. Ancak bu takvimlerin dışında kalan ve aşılamada dikkat gerektiren bazı noktalar da var.
Gebelik, normal aşılama takviminin geçerli olmadığı durumlar arasında ilk sırada. Bu dönemde yapılan aşılar hem annenin hem de bebeğin sağlığını doğrudan etkileyebileceği için, dikkatli olunması gerekli. Gebelik ve aşı konusunda kadın doğum uzmanlarının önerdiği takvime uymak, bebek ile anne sağlığının korunabilmesi adına son derece önemli. Normal dönemde yararlı olan bazı aşılar, gebelikte zararlı hale gelebilir ya da normal dönemde gereksinim duyulmayan aşıların gebelik döneminde yapılması gerekebilir.
Gebelik ve Aşı
Gebelikte Aşının Önemi
Gebelik ve aşı gebelik döneminin hassas konuları arasında. Bu dönemde yapılacak aşılamanın iki temel amacı var. İlki, annenin yüksek risk altında olduğu bulaşıcı hastalıklara karşı korunmasını sağlamak. Gebelik döneminde annelerin bağışıklık sistemleri büyük ölçüde zayıflar ve hassas hale gelir. Bu da onların bulaşıcı hastalıklara karşı daha az dirençli olmaları anlamına gelir. Normal dönemde anneyi etkilemeyen bir grip enfeksiyonu, gebelik döneminde ağır bir hastalık geçirilmesine yol açabilir. Ayrıca bu dönemde geçirilen hastalıklar, bebeğin sağlığı üzerinde de olumsuz etki yapacağı için aşılama daha önemli hale gelir. Gebelikte aşılamanın diğer bir nedeni de bebeğin doğumdan sonraki birkaç ay boyunca hastalıklardan korunmasına yardımcı olmak. Annenin aşılanması durumunda oluşan antikorlar, plasentadan geçerek bebeğe ulaşır. Bu durumda bebek doğduğu zaman ilk birkaç ay boyunca bulaşıcı hastalıklardan korunmuş olur. Gebelik ve aşı hususunda kadın doğum uzmanı eşliğinde planlama yapılması gerekir. Bu dönemde bazı aşıların gebelik öncesinde, bazıların da gebelik esnasında yapılması lazım. Bu yüzden de çocuk yapma planı olan anne adaylarının, öncesinde aşı kontrollerini yaptırması ve gebelikten en az 1 ay önce önerilen aşıları yaptırması tavsiye edilir. Gebelik öncesi aşılarını yaptıran anne adaylarının 1 ay boyunca gebe kalmamaya dikkat etmeleri de önem arz eden hususlar arasında yer alır.