Hamilelik Sürecinde Stresi Azaltacak 4 Öneri
Gebelik sürecinde anne adaylarında sıklıkla strese rastlanabilir. Bu dönemde anne adaylarının stres düzeyleri, normal dönemlere göre daha yüksek olur. Özellikle ilk kez gebelik yaşayan anne adaylarında deneyimsizliğin getirmiş olduğu stresin yanı sıra pek çok stres unsurundan bahsedilebilir. Ancak gebelik sürecinde stresten uzak durulması son derece önemlidir. Aksi halde hem anne adayının hem de bebeğin sağlığının etkilenmesi söz konusu haline gelir.
Hamilelikte stresin azaltılamaması halinde erken doğum gerçekleşme ihtimali yüksektir. Erken doğum ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur. Bununla birlikte düşük yapmak da stresin getirebileceği problemler arasında yer alır.
Hamilelik Sürecinde Stres
Gebelik döneminde görülen stres ile hormon değişikliklerinin birbirlerine karıştırılmaması gerekir. Bu süreçte hormon değişimleri de sıkça yaşanır. Ancak hormon değişikliklerinden kaynaklanan duygu durumları ile gebelik stresi aynı şey değildir. Hormon değişiminin neden olduğu duygusal değişimler, genellikle bir süre sonra düzelebilir. Bu tür duygu değişimleri kalıcı bir niteliğe sahip değildir. Gebelik stresi ise genellikle 2 haftadan daha fazla ve aralıksız olarak devam eden bir problemdir. Sürekli üzüntü hali, dikkat toplamakta zorlanma, çok uyumak, keyif alınan aktivitelere karşı duyarsızlaşmak, yeme alışkanlıklarında değişim yaşanması, aşırı evham ve ölüm ile alakalı geçmeyen düşünceler gebelik dönemi stresinin temel belirtileri arasında yer alır. Bu belirtilerden herhangi birinin iki haftadan daha uzun süre görüldüğü anne adaylarında gebelik depresyonu ya da gebelik stresi tanısı konulabilir.
Gebelikte strese yol açma ihtimali olan etkenlerin sayısı oldukça fazladır. Bu etkenler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
· Aile içi sorunlar
· Zor bir gebe kalma sürecinin geçirilmesi
· Ailede ya da anne adayının kendisinde depresyon öyküsü
· İkiz ya da üçüz gebelik
· Geçmişte bebek kaybetmiş olmak