top of page

✉️ info@koruhastanesi.com

  • Youtube
  • Instagram
kadın doğum ve jinekolog

KADIN DOĞUM

Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Aydan BİRİ

Hamilelikte Bağışıklık Sitemini Etkileyecek 6 Faktör! Kadın Hastalıkları ve Doğum

Hamilelikte Bağışıklık Sitemini Etkileyecek 6 Faktör!

İnsan vücudunun savunma mekanizması olarak da adlandırılan bağışıklık sistemi, vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar. Bağışıklık sistemi daha güçlü olan bireylerin hastalıklara yakalanma ihtimalleri daha düşüktür. Ancak çeşitli etkenlerden dolayı bağışıklık sisteminin zayıflaması, vücudun hastalıklar için uygun bir ortama dönüşmesine yol açar. Hamilelik de bu durumlar arasında yer alır. Hamilelikte bağışıklık sistemi büyük önem taşır. Hormon değişimleri ve annenin aldığı besinlerin bir kısmının bebeğe aktarılması, annenin bağışıklık sisteminde zayıflamaya yol açar. Bu durum genellikle halsizlik, sürekli uyku hali ve bazı ağrılar şeklinde kendini gösterir. Bazen de herhangi bir belirti olmasa bile bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve hastalıklara kapı aralayabilir. Bu yüzden de hamilelik süreci boyunca belirli aralıklarla bağışıklık sistemine dair ölçümlerin yaptırılması önerilir.


Özellikle bir kadın doğum uzmanına başvurarak bu konuda destek alınabilir. Eğer bağışıklık sisteminde kayda değer bir zayıflık varsa hem annenin hem de bebeğin sağlığı tehlikeye girer. Bu yüzden de hamilelikte bağışıklık sistemi güçlendirmek için çeşitli önlemlerin alınması gerekir. Bağışıklık sistemi, evde alınacak basit önlemler sayesinde bile güçlenebilir. Esas önemli olan, neyin nasıl yapılacağının bilinmesidir.


Hamilelikte Bağışıklık Sitemini Etkileyecek 6 Faktör



Uyku

 

Bilim dünyasında son yıllarda uyku üzerine yapılan çalışmaların sayısı her geçen gün artıyor. Pek çok araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar, uyku ile bağışıklık sistemi arasında güçlü bir bağ olduğunu gösteriyor. Yeterli ve kaliteli bir uyku ile bağışıklık sistemini büyük oranda güçlendirmek ya da varsa zayıflıklarını giderebilmek olanaklı. Bağışıklık sisteminde önemli bir yere sahip olan proteinlerin hızlı bir şekilde üretilebilmesi ancak yeterli ve kaliteli bir uyku ile mümkün. Ayrıca hem bedensel hem de zihinsel dinlenmeyi sağlaması yönüyle de uyku vazgeçilmez bir role sahip. Günlük 6 ya da 7 saatten daha az uyuyan bireylerde, enfeksiyon hastalıklarına yakalanma ihtimali daha yüksek. Hamilelik söz konusu olduğunda bu durum daha da ciddi bir hal alıyor. Bu yüzden de hamilelikte bağışıklık sistemi güçlendirmesi için düzenli ve kaliteli bir uyku şart. Karanlık ve sessiz bir ortamda, gece saatlerinde uyumak sağlıklı bir uykunun ön koşulu.

 

Beslenme

 

Beslenmenin hem hamilelikte hem de normal zamanlarda bağışıklık sistemi üzerinde en önemli etken olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yeterli kadar beslenemeyen bireylerde vücut savunma mekanizması için gerekli olan maddeleri temin edemez. Bu da çeşitli hastalıklar için uygun bir ortama dönüşmesine yol açar. Hamilelikte bağışıklık sistemi için doğru beslenmeye özen gösterilmesi gerekli. Ancak hamilelik esnasında her şeyin bolca tüketilmesi doğru olmayacağı için bu noktada dikkatli davranılması da önem arz eden bir diğer husus. Bir kadın doğum uzmanından ya da beslenme uzmanından bu konuda destek almak, daha doğru beslenmenin desteklenmesini sağlayabilir. Hamilelikte bağışıklık sistemini güçlendirmek için aşağıdaki tavsiyelerin de göz önünde bulundurulması önerilir:

·    Bol Vitaminli Meyve ve Sebzeler: Bağışıklık sisteminin her zaman aktif ve güçlü tutulabilmesinde vitaminler ile minerallerin rolü büyük. Özellikle C ve D vitaminlerinin eksik olması, vücudun hastalıklara karşı daha dirençsiz olmasının temel nedenlerinden biri. Bu vitaminleri alabilmek için portakal, mandalina, nar, greyfurt gibi meyvelerin tüketilebilmesi mümkün. Adı geçen meyveler aynı zamanda kalsiyum ve magnezyum açısından da oldukça zengin. Brokoli, lahana, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler de kalsiyum ve demir ihtiyacının karşılanması için tüketilmesi gereken besinler arasında.

·    Daha Güçlü Bağışıklık İçin Bol Protein: Proteinler yalnızca vücudun enerji ihtiyacını karşılamakla kalmaz, bağışıklık sisteminin daha etkin ve aktif bir şekilde çalışmasına da yardımcı olur. Hamilelikte bağışıklık sistemi güçlendirmek için protein depolarının dolu olması gerekir. Kırmızı et, süt ve yumurta protein gereksiniminin karşılanabilmesi için en ideal besinler. Balık da bağışıklık sisteminin güçlenmesinde özel bir yere sahiptir. Ancak yüksek cıva içeren dip balıklarından uzak durulması ve hamsi, somon, sardalya gibi balıkların tüketilmesi önerilir.

·    Yeteri Kadar Su: Su insan yaşamı için vazgeçilmez bir madde. Sağlıklı bir bireyin günde en az 2 litre su tüketmesi lazım. Hamilelik döneminde annenin ihtiyaçları artacağı için, su tüketiminin de artması gerekir. Su vücudun temizlenmesine ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

 

Yorgunluk

 

Hamilelikte bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etki yapma potansiyeli bulunan durumlardan biri de yorgunluk. İnsan bedeni, yorulduğu zaman dinlenmeye gereksinim duyar. Yorgunluk hissedilen anlarda dinlenmemek, bağışıklık sisteminin üzerinde baskı oluşmasına yol açar. Bu baskı da doğal olarak sistemi zayıflatır ve direncinin düşmesine neden olur. Hamile kadınlar bağışıklık sistemlerini koruyabilmek için kendilerini çok yormamalı, ağır işlerden kaçınmalı ve bir iş yapacakları zaman da sık sık mola vererek tamamlamalı. Eğer çok çalışmamaya rağmen kronik hale gelmiş bir yorgunluk varsa, bu durumda da bir kadın doğum uzmanına danışılması önerilir. Kronik yorgunluk; bağışıklık sisteminin zayıflığı başta olmak üzere pek çok sorunun habercisi olabilir.

 

Stres

 

Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, stresin pek çok hastalığın temelinde yatan etken olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Bu bilgiye sahip olmak, aynı zamanda stresin yaratacağı sorunların ortadan kaldırılması için de iyi bir anahtar. Hamilelikte bağışıklık sistemi güçlendirmek için annelerin stresten uzak durmaları gerekir. Stres yaratan etkenlerin ortadan kaldırılması ve annenin bu etkenler ile muhatap olmamasının taşınması önem taşır. Ayrıca gebelik de kendi başına stres yaratan bir durum haline gelebilir. Bu durumla anne kendisi başa çıkmaya çalışmalı; yetersiz kaldığı durumlarda ise uzman desteğine başvurmalıdır.

 

Egzersiz

 

Sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenler için egzersiz en önemli aktiviteler arasında. Dolaşım sisteminin aktif halde kalabilmesi ve vücudun zinde olabilmesi için düzenli olarak egzersiz yapılması önerilir. Özellikle mevsimin uygun olması durumunda yapılacak doğa yürüyüşleri, bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur. Hafif yürüyüşler, hamileliğin ilk aylarında tempolu yürüyüşler, vücut esnemesine yardımcı olan hareketler, yoga ve benzeri pek çok egzersiz türü bu noktada anılabilir. Ayrıca düzenli olarak egzersiz yapan hamile kadınlar, daha kolay bir doğum yapar. Zira doğa yürüyüşleri esnasına doğrudan güneşten D vitamini de temin edilebilir. Ancak hamilelik süresinde her egzersizin yapılabilmesi de olanaksız. Hamileliğin hangi aylarında hangi egzersizlerin yapılabileceğinden emin olabilmek için kadın doğum uzmanına danışmak daha doğru olur.

 

Vitamin Takviyesi

 

İnsan vücudunun güçlü kalabilmesi adına vitaminler son derece önemli. Söz konusu hamile kadınlar olduğu zaman, bu önem ikiye katlanır. Zira hamilelikte annenin yanı sıra bebeğin de bu vitaminlere gereksinimi olur. Hamilelikte bağışıklık sistemi güçlendirmesi için vitamin eksikliklerinin iyi tespit edilmesi gerekir. Normal durumlarda bireyler, meyve ve sebzeler başta olmak üzere tükettikleri besinlerden bu vitaminleri temin edebilir. Ancak vitamin depolarının büyük oranda boşaldığı ve beslenme yoluyla tamamlamanın zor olduğu durumlarda hekim tarafından uygulanacak vitamin takviyesi programına başvurulması gerekir. Her ne kadar vitaminler bağışıklık sistemi için hayati öneme sahip olsalar da bilinçsiz vitamin takviyesi almak ya da hekim önerisi olmadan vitamin ilacı kullanmak hem annede hem de bebekte zarara yol açabilir.

14 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page