Riskli Gebelik
Hamilelik öncesindeki bazı koşullara göre ve hamilelik sırasında ortaya çıkan sorunlara göre hamilelik sürecini, doğumu ve bebeği etkileyecek birtakım riskler ortaya çıkmaktadır.
Bu durumların bulunduğu ve yakın takip ve kontrol gerektiren bu gebelikler riskli gebelik olarak adlandırılmaktadır. Riskli gebeliklerin takibi yüksek riskli gebeliklerle ilgili uzmanlık alanı olan Perinatoloji bölümü tarafından yapılmaktadır.
Riskli Gebelik
Perinatoloji Nedir? Perinatolog Kimdir?
Perinatoloji, riskli gebelikler için hamilelik öncesinde, hamilelik döneminde, doğumda ve doğum sonrası ilk 4 haftalık dönemde oluşabilecek sorunların erken dönemde taranmasını, tanısını ve tedavisini amaç edinmiş olan uzmanlık alanıdır.
Perinatoloji hem anne hem de bebek sağlığı ile ilgilenmektedir. Risk grubundaki hamilelik süreçlerinin takibi Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebelikler bölümünde yapılmaktadır. Riskli gebelik taşıyorsanız hamileliğiniz süresince perinatoloji bölümü olan bir hastane veya tıp merkezini de tercih edebilirsiniz.
Riskli gebelikler perinatoloji uzmanları tarafından takip ve tedavi edilmektedir. Perinatoloji uzmanları Perinatolog olarak adlandırılmaktadır.
Perinatologlar Kadın Hastalıkları ve Doğum eğitimi almış ve sonrasında Perinatoloji yani Riskli Gebelik Uzmanlığı alanında 3 yıl süren ihtisas eğitimini tamamlamış uzmanlardır.
Riskli Gebelik Faktörleri Nelerdir?
Hamilelik öncesinde ve sırasında oluşan bazı durumların varlığı hamileliği riskli hale getirebilmektedir. Riskli gebelik için risk faktörü oluşturan bazı durumlar şunlardır;
1) Anne Adayının Mevcut Riskleri
Annenin yaşının 18 altında veya 35 üzerinde olması hamilelikte riskleri artırmaktadır. Aynı zamanda annenin çok zayıf veya çok şişman olması da riski artıran bir faktördür. Eğer annenin gebe kalması beklenenden uzun sürmüşse, uzun süre gebe kalmak için beklenmiş ve çaba sarf edilmişse, bu süreç özellikle kontrol altında tutulması gereken riskli gebelik sınıfına girmektedir.
Annenin sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı da riskli gebelik faktörlerindendir. Hamilelikten önce bunlar kullanılıyor olsa da hamilelik sürecinde kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Annenin geçirdiği önemli bir ameliyat olup olmadığı, diyabet, kalp rahatsızlığı, epilepsi, tiroit bezi problemleri, guatr hastalığı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklarının olup olmaması da hamilelikte riski belirleyen faktörlerdir. Annenin daha önce miyom operasyonu geçirmiş olması da bir risk faktörüdür.
Annenin daha önce düşükle veya bebeğin doğumdan birkaç ay önce kaybedilmesi ile sonuçlanmış hamileliklerinin bulunması riskli gebelik olarak adlandırılan ve yakından takip edilmesi gereken hamileliklerdir.
Annenin önceki gebeliklerinde yaşanmış aşağıdaki gibi bazı durumlar da riski artırmaktadır;
Anne adayının önceki hamileliklerinde dış gebelik yaşamış olması,
Anne adayının önceki gebeliklerinde prematüre doğum yapmış olması,
Daha önce aşırı zayıf (prematüre) veya aşırı yüksek kilolu bebek doğurmuş olması,
Önceki doğumunda aşırı kanamasının olmuş olması,
Önceki doğum sürecinde rahim yırtılması gerçekleşmiş olması,
Anne adayının önceki normal veya sezaryen doğum süreçlerinde sorun yaşamış olması.
2) Ailenin Mevcut Riskleri
Anne, babada veya ailede genetik rahatsızlıklar olması riski artıran faktörlerdir. Direkt anne ve babada bir genetik rahatsızlık olmasa bile ailelerde genetik bir rahatsızlık olması anne ve babanın taşıyıcı olarak bunları bebeğe aktarması ile sonuçlanabilir. Akraba evliliği olması da genetik hastalıkların taşınması ve genetik çakışma faktörlerini artıracağı için bir risk faktörüdür.
3) Mevcut Hamilelik Sürecindeki Komplikasyonlar
Hamilelik sürecinde aşırı kusma, gebelik şekeri, hamileliğe bağlı hipertansiyon, aşağı yerleşmiş plasenta ve diğer rahim, rahim ağzı ve plasenta problemlerinin varlığı riskli gebelik kapsamında takip ve tedavi edilmelidir.
Mevcut hamilelik süreci dair diğer komplikasyonlar ve risk faktörleri de şunlardır;
Çoğul yani ikiz veya üçüz gebeliklerde bebek sayısıyla beraber riskler de artmaktadır.