Serviks Ca
Mayıs 18, 2020Rahimin alt kısmında bulunan rahim ile vajina arasında ki bağlantıyı sağlayan kısımın tıbbi adeı servikstir. Serviks yani rahim ağzının kanseri tüm dünyada en sık görülen jinekolojik kanserdir. Ortalama görülme yaşı 45-50 yaş arasındadır. Serviks kanserinin nedeni Human Papilloma Virus (HPV) denilen bir virüstür. Tarama yapılarak engellenebilen bir kanser olduğu için tarama programının iyi uygulandığı gelişmiş ülkelerde sıklığı azalmış ve rahim ve yumurtalık kanserinden daha az görülmeye başlamıştır.
Rahim ağzı (Serviks) kanseri belirtileri nelerdir?
Rahim ağzı kanserinin en sık görülen belirtisi anormal vajinal kanamadır. Bu kanama farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Adet dönemi dışında ara kanama, cinsel ilişki sonrası kanama, menapozda olan bir kadında vajinal kanama olması bu anormal kanama şekilleri arasındadır.
Rahim ağzı kanserinde kanama dışında da belirtiler olabilir. Bunlar dirençli vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı, kitleye bağlı idrar yollarında tıkanıklık olaması sonucu böbreklerde ağrı veya idrar yaparken sorun yaşamak olabilir.
Rahim ağzı (Serviks) kanseri nedenleri nelerdir?
Rahim ağzı kanserinin yaklaşık %99'unun sebebi Human Papilloma Virüs (HPV) denilen virüstür. HPV'nin yüze yakın tanımlanmış türü olamsına rağmen bunlarda HPV-16 ve HPV-18 rahim ağzı kanserine en sık neden olan türlerdir. HPV virüsü rahim ağzınını enfekte eder ancak bir çok kadında vücudun bağışıklık sistemi tarafından bu virüs temizlenir ve kansere neden olamaz. Çok az bir kadında bu virüs bağışıklık sitemi tarafından temizlenemez ve kalıcı hale gelir. Kalıcı hale geldikten sonra rahim ağzındaki hücrelerin DNA'sında bazı değişiklikler yaparak önce servikal intraepitelyal neoplazi (CIN) denilen duruma neden olur. Smear taramalarını düzenli yaptıran kadınlarda hastalık CIN denilen bu aşamada tespit edilerek kansere ilerlemeden tedavi edilir. Ancak tarama yaptırmayan kadınlarda CIN yıllar içerisinde kansere ilerler.
Rahim ağzı (Serviks kanseri) kanseri risk faktörleri nelerdir?
- En büyük risk faktörü HPV enfeksiyonudur.
- Sigara kullanmak bağışıklık sistemine olan etkilerinden dolayı bağışıklık sisteminin HPV'yi vücuttan temizleme yeteneğini azaltarak virüsün kalıcı olmasına ve kanser oluşturmasına neden olabilir.
- Bağışıklık sisteminin baskılandığı AİDS gibi hastalıklar veya organ nakli gibi nedenlerle bağışıklık sitemini baskılayan immünsupresif ilaç kullanan kadınlarda HPV virüsü rahim ağzında kalıcı olarak kanser oluşturma ihtimali artar.
- Birden fazla cinsel partneri olan kadınlarda HPV virüsü ile karşılaşma ihtimali arttığı için yine risk altındadır. Kendisi tek partnerli bile olsa eşi çok partnerli ise yine aynı risk söz konusudur.
- Doğum kontrol hapı kullanımı
Rahim ağzı (Serviks) kanseri korunma yöntemleri nelerdir?
Rahim ağzı kanseri günümüzde önlenebilen kanserlerden biridir. HPV aşısı yaptırmak virüse maruziyet olduğunda bağışıklık siteminin virüsü rahim ağzından temizleme yeteneğini arttırarak koruyuculuk sağlar.
Yine smear ve HPV DNA taramaları da rahim ağzı kanserinin öncüsü olan CIN denilen durumların erken tanısını sağlayarak henüz kanser gelişmeden hastanın tedavi edilmesiyle rahim ağzı kanserine karşı koruyucu bir önlemdir.
Rahim ağzı (Serviks) kanseri tanısı nasıl konulur?
Doktorunuz rahim ağzı kanserinden şüphelenirse veya smear testinde anormal hücreler bulunursa ileri tanı için bir takım tetkikler isteyecektir.
Kolposkopi: Bu, doktorunuzun servikse daha yakından bakmasını olanaklı hale getiren bir alettir. Genellikle ağrılı değildir, ancak biyopsi alınması gerekirse ağrı hissedersiniz.
Biyopsisi: Kanser hücrelerinin ve normal hücrelerin yer aldığı geçiş bölgesinden biyopsi alınarak incelenmesi tanı koymak için gerekebilir.
Rahim ağzı (Serviks) kanseri tedavi yöntemleri nelerdir?
Serviks kanseri evresi tedavi seçiminde en önemli faktördür. Ancak, kanserin serviks içindeki tam yeri, kanserin tipi, yaş, genel sağlık durumunuz ve çocuk sahibi olmak isteyip istemediğiniz gibi diğer faktörler tedavi seçeneklerini de etkiler. Serviks kanseri tedavisi, tek bir yöntemle ya da birkaç tedavi seçeneğinin kombinasyonu şeklinde uygulanabilir.
Kanseri ortadan kaldırmak için cerrahi işlem uygulanabilir. Radyoterapi, kemoterapi ya da ikisinin kombine şekli olan radyokemoterapi kanserin evresine ve hastanın durumuna göre uygulanan diğer tedavi yöntemleridir.