Servisit
Mayıs 18, 2020Rahim ağzında yara olarak da bilinen servisit üreme çağında olan kadınlarda sık görülen bir jinekolojik problemdir. Bazen tek başına olabileceği gibi bazen de diğer jinekolojik problemlerle birlikte bulunabilir.
Servisitin tanısı nasıl konur?
Servisit kelime anlamı olarak serviksin yani rahim ağzının iltahaplanması anlamına gelir. Servikste bir şekilde yaralanma, enfeksiyon veya irritasyon olduğu takdirde vücutta bulunan beyaz kan hücreleri servikse hücum edecektir. Bu olayın sonucunda serviks muayenede kızarık, ödemli görünecektir.
Servisitin nedenleri nelerdir?
Servisitin bir çok nedeni olabilir. Bunların en sık görüleni ise enfeksiyonlardır. Servisit yapan enfeksiyon nedenleri ise gonokok, klamidya ve trikomonas vaginalis denilen mikroorganizmalardır. Enfeksiyonlar dışında vajina temizliği içiğn kullanılan bazı maddeler direkt irritasyon veya allerji nedeniyle servisit yapabilirler.
Servisitin belirtileri nelerdir?
Servisitin kendine özgü bir bulgusu yoktur. Servisiti olan hastada görülen şikyetler birçok jinekolojik rahatsızlıkta da görülebilir. Genellikle muayene sırasında tesadüfi tanı alırlar.
Servisitin ilk belirtisi adet kanamasının bitişini takip eden dönemde ortaya çıkan vajinal akıntıdır. Diğer belirtiler arasında anormal vajinal kanama, kaşınma, vajinada yanma, ilişki esnasında ağrı, idrar yaparken yanma ve bel ağrısı bulunur. Hafif vakalarda herhangi bir bulgu olamayabilir ancak olay ilerledikçe kötü kokulu ve iltihabi bir akıntı ortaya çıkar.
Servisitte yapılan tetkikler nelerdir?
Servisit izlenen bir kadında smear yapılması gereklidir. Smear testi üreme çağında olan kadınların düzenli olarak yaptırmaları gereken rahim ağzı kanseri tarama testidir.
Eğer rahim ağzının görüntüsü anormal ise kolposkopi ve biyopsi tetkikleride servisit olan hastalara uygulanabilir.
Servisit tedavisi
Eğer servisit durumu uzamış ise ve altta yatan etkenin tedavisine rağmen servisit tablosunda gerileme yoksa serviskteki anormal hücreleri tahrip etmek için bazı küçük cerrahi girişimler yapılabilir.
Koter: Kronik servisitteki en eski ve en klasik yöntemdir. Elektrik vasıtasıyla ısı artışı yapılır ve doku yakılır. İşlem sırasında ağrı hissedilmez ya da minimal seviyede olabilir.
Kriyoterapi: Kotere göre bazı avantajları vardır.Daha az ağrıya neden olur, ve daha kontrollü bir doku tahribine olanak tanır.Daha az nedbe dokusu oluşmasını sağlar.Bu nedenle servikal kanalda daralmaya yol açmaz. Bu tabancanın ucunun değdiği yerler donar. İşlem herhangi bir anestezi uygulanmadan yapılır. Son derece basit ve yaklaşık 10 dakika süren bir işemdir.
Lazer: Dokuların lazer ile tahrip edilmesidir. Kriyoterapiye bir üstünlüğü yoktur.
Tedavi şekli ne olursa olsun hücrelerin tahrip edilmesini takiben 1-2 hafta kadar süren bol sulu bir vajinal akıntı görülür. Bu süre zarfında lekelenme şeklinde kanamalar olabilir bu nedenle işlemlerden sonra 2 hafta kadar cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Tamamen iyileşme 6-8 hafta kadar alabilir.