Vajinit

Vajinit

Mayıs 18, 2020

Vajinit nedir?
 
Vajinit vajinanın enfeksiyonlarına verilen genel bir isimdir. Bir kadın bebekliğinden menapoz sonrası dönemine kadar her dönemde vajinit geçirebilir. Vajinite neden olan bir çok mikroorganizma vardır.
 
Vajinit belirtileri nelerdir?
 
Vajinitin en sık bulgusu vajinal akıntıdır. Sağlıklı bir kadında normalde de vajinal akıntı mevcuttur. Bu normal akıntı rahim ağzı ve vajinadan dökülen hücrelerden oluşan kokusuz ve renksiz saydam bir vasıftadır. Vajinitlerde görülen akıntı ise sarı, yeşil veya beyaz renkli; kötü kokulu, süt kesiği gibi yoğun olabilen bir vasıftadır.
 
Vajinitin bir diğer bulgusu ise genital bölgede kaşıntıdır. Bu kaşıntı bazen mikrobun direkt olarak genital bölgenin derisinde enfeksiyon yapmasına bağlı bazende akıntının bu bölgeyi tahriş etmesine bağlı oluşur.
 
Vajinit geçiren bayanlarda bazen idrar yaparken yanma hissiyatı da olabilmektedir. Ancak bu yanma idrar yollarından kaynaklı olmayıp idrarın genital bölgede ki tahriş olmuş cilt veya mukozaya teması sonrası oluşur.
 
Vajinitin daha az rastlanan belirtileri ise vajina içinde yanma hissi, cinsel ilişki esnasında ağrı, ilişki sonrası kanama olabilir.
 
Vajinit hangi mikroplardan kaynaklanır?
 
Vajina normalde steril bir ortam değildir. Tüm vücudumuz gibi vajinanın da bir florası vardır. Flora bir organda normalde de bulunan ve diğer enfeksiyon yapıcı mikropların ilgili organa yerleşmesine engel olarak enfeksiyondan koruyan iyi huylu bakterilerdir. Vajina florasında en sık bulunan bakteri Laktobasillerdir. Laktobasillerin bir diğer fonksiyonu da laktik asit üreterek vajinanın pH değerini 3,5 – 4,5 arasında tutarak diğer enfeksiyon yapabilecek mikroplara karşı koruyucudur.
 
En sık görülen vajinit nedenlerinden biri bakteriyel vajinozis denilen hastalıktır. Bu vajinitte etken Gardnerella Vaginalis denilen normalde vajinada bulunan bakterilerdir. Herhangi bir nedenle bu laktobasillerin sayısında azalma olduğu takdirde Gardnerella Vajinalis bunların yerini alarak vajinite neden olur. Kötü kokulu, gri – şeffaf akıntı en sık belirtisidir. Yine hastalar ilişki esnasında oluşan kötü koku şikayeti ile de gelebilirler. Cinsel yolla bulaşıcılığı yoktur.
 
Bir diğer sık görülen vajinit ise kandidia vajinitidir. En sık etkeni ise Candidia Albicans denilen mantardır. Gebelik, diyabet, immünsupresif olmak risk faktörleridir. Antibiyotik kullanımı sonrasında da sık görülür. Kadınların %60'ı hayatları boyunca en az bir defa kandidial vajinit geçirirler. Eğer bir yıl içinde 4 defadan fazla candidial vajinit geçiriliyorsa bu rekküren vulvo-vajinal kandidiazis denilen bir durumdur ve tedavisi uzun sürelidir. Kandidia vajiniti cinsel yolla bulaşmaz.
Trikomonas vajiniti ise Trikomonas Vaginalis denilen bir parazitin neden olduğu vajinit türüdür. Cinsel yolla bulaşıcıdır ve bu nedenle eş tedavisi gerektirir. Yeşilimsi köpiklü akıntı yapabilir. Rahim ağzını tutarsa çilek serviks denilen buguya neden olabilir. Bartolin ve paraüretral bezlere de yerleşerek bu bölgelerde de enfeksiyon yapabilir. Tanı konulduğunda hastanın hem kendine hem eşine eş zamanlı tedavi başlanır.
 
Postmenapozal atrofik vajinit ise menapoz sonrası östrojenin azalması sonucu vajina duvarını kaplayan mukozanın aşırı incelmesi sonucu oluşur. Vajinada yanma hissi ve cinsel ilişki sonrası ağrı sık görülen bulgulardır. Tedavisinde lokal veya sistemik östrojen tedavisi verilir.
 
Vajinitin risk faktörleri nelerdir?
 
Vajinitlerde birçok risk faktörü vardır bunların başlıcaları
. Vajinal duş
. Gebelik
. Birden fazla cinsel partner
. Diyabet
. Bağışıklık sitemini baskılayan bir hastalığın olması
. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanmak
. Antibiyotik kullanımı
. Adet dönemi sırasında cinsel ilişkiye girmek
 
Vajinitlerin tedavisi nasıl yapılır?
 
Vajinitlerin tedavisi etkene göre değişir. Örneğin kandidial vajinitte tedavi antifungal denilen mantar ilaçları ile yapılırken, bakteriyel vajinoziste tedavide antibiyotikler kullanılır. Tedavide ağız yoluyla kullanılan haplar kullanılabileceği gibi vajinal yolla kullanılan fitiller de tercih edilebilir.
Özellikle kandidia vajiniti ve bakteriyel vajinoziste tedaviye flora düzenleme amaşlı laktobasil suşları içeren fitiller veya kapsüller de eklenebilir.

Değerli Yorumlarınızı Bekliyoruz.
 
 
   
 
Koru Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği